2023. július 21., péntek

LELKI ÉBERSÉG❣️

,,Legyünk éberek! Mert az alvók éjjel alusznak ... mi azonban a nappal fiai vagyunk.,, 
(1 Thess 5, 6-8)


Nem vagyunk a sötétség emberei, hanem a nappal fiai - mondja az apostol. 
Ezért éberség illik hozzánk. 
Ha egyszer nappal lett életedben, legyen vége az alvásnak! 
Ha a mi hajnalcsillagunk, Jézus Krisztus, felkelt a szívünkben, akkor virrad, nappalodik. 
Nyissuk fel hitünk szemét, hadd áradjon be a lélekbe a világosság és ragyogja be bensõnk minden kamrácskáját, míg a sötétség legutolsó maradványa is eltûnik. 
Most már tartsd nyitva a szemedet! Elõször is Jézusra nézz! 
Az ébrenlétben egyrészt nyitva tartjuk a szemünket, hogy felismerjük a fenyegetõ veszélyeket és kísértéseket, másrészt mindig az Úron pihen tekintetünk.

A felébredt hívõ ember elmondhatja: „Szemeim mindig az Úrra néznek, mert Õ húzza ki a tõrbõl (csapdából) lábamat" (Zsolt 25, 15). 
Ébren lenni azt jelenti: Az Úr Krisztus jelenlétében maradni. „Járj énelõttem!"
 - „Õ mindig szemeim elõtt van" - mondja Dávid. Az egyszerû, õszinte szem kétfelé kacsintgatás nélkül egyedül Jézusra néz. Ha álmosak vagyunk, akkor a szemünk zavaros is. 
Az álmos elõtt minden ide-oda libeg, végül egészen lecsukódik a szeme.
 - Ha Jézust elveszítjük szemünk elõl, ki vagyunk téve minden veszélynek. Csak az Õ világosságában látjuk meg ellenségeinket is. Felismerjük a közeledõ kísértést és vigyázunk különösen érzékeny pontjainkra, ahol könnyen sebezhetõk vagyunk.Ha az ellenség támad, Jézushoz meneküljünk, az Õ karjaiban biztonságban vagyunk.

Az elalvás veszélye nagy. Álmos vagy alvó keresztyénekkel vagyunk körülvéve. 
Az álmosság lelke ragadós. Könnyen elõtérbe tolakszik a földi érdek; a világ csalogatása megvesztegetõen és álmosítóan hat lelki szemünkre. Észrevétlenül közönyösebbé leszünk. 
Az Úr Jézus már nem áll olyan világosan lelki szemeink elõtt. Tekintetünk meghomályosodik, elfátyolozódik és így az ellenségnek több hatalma van arra, hogy észrevétlenül ránk törjön és elbuktasson. - Legyünk hát éberek! Gyakoroljuk magunkat abban, hogy szüntelenül Jézusra nézünk és az Õ világosságát engedjük be a szívünkbe! Ne rejtõzzünk el soha az Õ szeme elõl! 
Ne kerüljük ki tekintetét akkor sem, amikor vádlón néz ránk. Álljunk ellene naponta az álmosító hatalmaknak!
 „Boldogok azok a szolgák, akiket ébren talál az Úr, amikor visszajön!"