2023. május 5., péntek

Jézus megújító munkája alapos

,,Azt tanácsolom neked, végy tõlem tûzben megpróbált aranyat, hogy gazdaggá légy.
(Jelenések 3, 18)


Az Úr tûzben megpróbált arany birtokában van, melynek megbízható és valódi volta pontos ellentéte minden látszólagos értéknek és selejtes munkának. Isten Igéje szerint az ember a maga megtéretlen állapotában tartalmatlan és üres. Így is mondja a Biblia: „hiábavaló". 
Minden a láthatók és a mulandók körül vagy saját személyünk körül forog. 
Minden, amit ez a világ produkál, beleértve a legnemesebbet is, salakos, azaz szennyezett. 
Vannak például emberek, akik újjászületés nélkül is hûségesek, becsületesek, kötelességtudók, de mindezek a jó tulajdonságok az önszeretet salakját hordják magukon. 
Mindjárt észre lehet ezt venni az illetõk érzékenységén vagy megkeseredésén, mihelyt szorgalmukat vagy nemes törekvésüket félreismerik, vagy éppen hálátlansággal viszonozzák. 
Tehát még erényeink is salakosak.

Mit értsünk most már az aranyon? Azt az Istenbõl való életet, melyet a megigazult bûnös nyer. 
Krisztus gondolkodásmódja, a mennyei bölcsesség, az új értelem az, mely Isten gyermekeinek osztályrészül jut. Az önzéstõl mentes tiszta szeretet, egyszóval az az isteni teljesség és a Lélekkel való megteljesedés, amit Jézustól nyerünk, midõn õáltala bûneinkbõl megtisztulunk.

Az Úr itt vételrõl beszél. „Végy tõlem aranyat." Különös kifejezés ez. Hát nem ad az Úr mindent ingyen? Dehogynem! 
Olyan pénznélküli vételre vonatkozik ez, amilyenrõl Ézsaiás próféta beszél (Ézs 55, 1). 

A "venni" igének itt kettõs értelme van. 1.) Az, hogy valamire igényt tartunk és kérjük a magunk számára. Kérjed tehát tõle buzgón és sürgetõleg imádságban ezt az aranyat és fogd szaván az Urat. 
Ha egyszer azt a tanácsot adja neked, hony „végy", akkor nem tagadhatja meg tõled ajándékát. 
Csak könyörögj érte állhatatosan! - 2.) Venni azt is jelenti, hogy valamit valamiért felkínálni, mint árat adni. 
Ha te például Jézustól szeretnéd megkapni azt a világosságot, hogy minden körülmények között felismerjed az igazságot, oda kell adnod minden eddigi hamis tündöklést és hamis elképzelést.

Ez pedig nem könnyû dolog, mert az ember szívesen ringatódzik édes álmokban és visszariad a meztelen valóság felismerésétõl. Mindazt a szegényes rongyot, melybe oly szívesen takargatod magad, oda kell adnod. Ekkor tesz Jézus gazdaggá mennyei javakban és örömökben.