2023. július 9., vasárnap

IGYEKEZETÜNK a MEGSZENTELŐDÉSRE❣️

,,Teljes igyekezetet fordítsatok.,,- (2 Péter 1, 5)


Nagyon fontos, hogy Igénket az elõzõ versekkel összefüggésben értsük meg. 
Miután az Õ isteni ereje mindennel megajándékozott minket, ami az életre és kegyességre való, így fordítsatok teljes igyekezetet arra és teremjétek meg Istennek mindazokat a gyümölcsöket, amelyeket Õ gyermekeitõl elvár; erényt, ismeretet, önmegtartóztatást, állhatatosságot, kegyességet, testvéri szeretetet, mindenki iránt való szeretetet. 
Mindezeket nem tudnátok magatokból elõhozni: az Õ isteni ereje munkálja ezt Isten és az Úr Jézus megismerése által. Amikor a hit szemei megnyíltak és megismertétek az egyedül létezõ Istent és akit elküldött, a Jézus Krisztust, akkor lettetek ilyen gazdagokká. 
Elnyertétek az igazi, örök életet (Ján 17, 3) és erõt a szolgálathoz. 
Hit által mindenetek van. Most tehát forgassátok a hitben nyert kincseteket, váljék láthatóvá az, amit Isten kegyelme belétek helyezett! A szent élet csak felhasználása és kifejlesztése a nekünk ajándékozott szentségnek.

„Teljes igyekezetet!" Bármilyen szorgalmas is valaki, de ha feladata meghaladja erejét, akkor végül is elcsügged és kedvetlenül ejti ki kezébõl a munkát. Így van ez a belsõ és külsõ életünk megszentelésével is. Ez olyan valami, ami meghaladja erõnket. Csak aki teljes komolysággal törekszik rá, veszi ezt észre. 
Nem igaz, amit Kant mondott: „Meg tudod tenni, mert meg kell tenned." 
Õ egyáltalán nem ismerte fel szívünk mély romlottságát (nem adatott neki), ezért a feladat teljes nagyságát és súlyát sem fogta fel. 
Mi csak akkor tudunk valamit tenni, ha Isten a Krisztusban képessé tesz rá, de akkor teljes igyekezettel cselekednünk is kell.

Az ilyen igyekezet tulajdonképpen a hit igyekezete, mindig új hit-energia. Ha nem akar eltûnni egy gonosz szokás, akkor elcsüggedhetsz a saját erõdre, de nem arra az erõre nézve, amit Isten Krisztusban adni akar neked. Benne van gyõzelmed, tarts ki, ne menj el az Úrtól, légy erõszakos, tartsd elébe ígéreteit és megtapasztalod, hogy „Mindenre van erõm a Krisztusban, aki engem megerõsít!"
Benne új életed van; ne nyugodj, míg ez az élet minden ponton át nem hat és gyõzelemre nem jut benned. - 
Ha a Megváltó megismerésének világosságát megkaptuk, akkor ne legyünk restek és gyümölcstelenek, különben elveszítjük hitbeli látásunkat, vakok leszünk és tapogatózunk.