2023. július 1., szombat

Ne rejtõzködj! Vállald az igazságot❣️

,,Nincs olyan rejtett dolog, amely napfényre ne jönne és olyan titok, amely ki ne tudódnék.,, 
(Lukács 12, 2)


Jézus azt akarja, hogy tanítványai nyílt bizonyságtevéssel álljanak elõ. 
Ragyogtassák világosságukat, vallják meg az Õ nevét mindenki elõtt. 
Amit a Megváltó bizalmasan, szinte a fülükbe súgva mondott nekik, azt a háztetõkrõl hirdessék. Az Úr Jézusnak nincsenek titkos tanai. 
Õ nem volt zúgprédikátor. Nyíltan beszélt a templomban, tehát a legnagyobb nyilvánosság elõtt. Tanítványainak sem kell elrejtõzködni. Persze ez nem könnyû.

Jézus minden igazi tanítványát õsidõktõl fogva gúnyolták, megvetették, üldözték, félvállról kezelték; elmaradottnak vagy túlzónak, egyoldalúnak, betegesnek és rajongónak nyilvánították. 
Ha valaki emberfélelembõl megbújik, kockáztatja a felülrõl kapott lelki javait. 
Az a legokosabb, ha az ember nyíltan Jézus tanítványának vallja magát, mert az emberek úgyis észreveszik, ha valaki belsõleg, vagyis lelkileg nem egyezik velük. 
„Nincs olyan rejtett dolog, amely napfényre ne jönne." 
Minél óvatosabb, félénkebb és szerényebb valaki, annál merészebben és gonoszabbul fordul ellene a világ. Ezért tegyünk bizonyságot az Úrról és az igazságról, amikor gonosz beszédet, haszontalan fecsegést és rossz vicceket kell hallgatnunk! Ne legyünk néma ebek, hanem emeljük fel szavunkat és védekezzünk - Urunkért! Már az is bizonyságtétel, ha nem tartunk velük és nem nevetünk együtt ízléstelen tréfáikon.

A szóval és cselekedettel való bizonyságtétel összetartoznak. A kegyes szavak, amelyek nem egyeznek meg életünkkel, csak a világ gúnyólódását váltják ki. A nyílt bizonyságtételt a világ is tiszteli. Hamar észreveszik, hogy Jézus bátor tanítványát nem tudják befolyásolni, mert minden fáradozásuk, amivel'a hit útjáról le akarják téríteni, hiábavaló.

Szép példa az egyre bátrabb vallástételre Nikodémus. Elõször éjjel ment Jézushoz. 
Azután bátorságot vett arra, hogy a tanácsban is mellé álljon. Rátámadtak: „Te is galileai vagy-e?" 
De nyílt vallomásával növekedett a bátorsága. Közvetlenül Jézus halála után a Megváltóhoz tartozónak vallotta magátt, akit az õ népe gyûlölt és megvetett, és bebalzsamozta Jézus testét. 
Ez bátor cselekedet volt, mert az apostolok közül egy sem mert elõállni ebben a veszélyes helyzetben. - 
Ha bátran Jézus mellé állunk, akkor Õ is egészen mellénk áll.