2023. július 20., csütörtök

Elõre a megszentelõdésben❣️

,,Tisztítsuk meg magunkat minden testi és lelki szennytõl és Isten félelmében vigyük véghez a mi megszentelõdésünket.,,- (2 Kor 7, 1)


A második korinthusi levél 6. fejezetének nagy ígéretei indítsanak erõteljesen a megszentelõdésre! A megtisztulás eszköze Jézus vére. Ha a lélek e vérben bízva alapvetõ megtisztuláson ment át, akkor õrizze meg magát tisztán. A mázoló kabátján néhány folttal több nem jelent semmit, de ha új és nemrégen kitisztított ruhát viselünk, arra vigyázunk, mert a legkisebb folt is zavaró rajta. A megszentelt keresztyén is tartsa tisztán belsõ ruháját, amit Jézus vérében megmosott! Isten gyermekeinek a lelkét is eltorzítja a bûn. Érvényre jutnak még bennük is a testi bûnök: tisztátalanság és mértéktelenség; és a szellemi jellegûek, mint az irigység, gyûlölködés, szeretetlen ítélkezés, hamisság, érzékenykedés, akaratosság, önfejûség.

Legyenek mások a hívõk, mint a meg nem tért emberek! Azok ugyanis egyre mélyebbre jutnak a tisztátalanságba, mert megtûrik a szennyet. A Bárány vérében megtisztult lélek azonban nem vak, látja foltjait és utálatosnak érzi azokat. Nem is nyugszik, míg meg nem szabadult tõlük. Egyre elõbbre jut a megszentelõdésben, nem áll meg! Sajnos, mégis elég sok olyan hívõ ember van, akiknél nincs elõrehaladás, még mindig a régi utakon járnak.

Pál apostol szüntelenül futott, nem volt megállása. Így kell elõrehaladnunk a megszentelõdésben. Aki nem törekszik tökéletességre, az visszaesik, eltompul és elhal. Megszokja régi hibáit, beletörõdik, elfogadja a megjegyzést: „Mindenkinek megvan a gyenge oldala." Ezeket cipeli magával, mintha elkerülhetetlenül szükséges lenne és elszárad, ahelyett hogy lelki élete naponként gyökeréig megújulna. Vegyük komolyan ezt a figyelmeztetést: „Isten félelmében vigyük véghez a megszentelõdésünket!" Ne álljunk meg félúton, ne elégedjünk meg gyatra részeredményekkel!

Isten adja az erejét: engedd magadba hatolni! Az Úr Jézus minden hibát, minden bûnt le tud gyõzni. Még régi, megrögzött szokások, kedvenc bûnök, vérmérsékleti hibák alól is felszabadít! Harcold meg te is Jákób harcát: „Nem bocsátlak el, míg meg nem áldasz engem!" Ne add át magad a gonosz szokásoknak, mintha ennek úgy kellene lenni! Ne vigasztalódj másokkal, hogy õk sem különbek. Hatolj elõre a hit és imádság harcában! Sokan futnak ugyan, de nem teljes odaadással. Csak egy nyeri el a jutalmat!