2023. december 4., hétfő

A BIZTOSAN MEGHALLGATOTT KÉRÉS❣️

"💞Ha pedig valakinek fogyatékos a bölcsessége, kérje Istentől, aki mindenkinek készségesen és szemrehányás nélkül adja." (Jakab 1, 5)

Mi a bölcsesség? Isten lényébe és útjaiba való betekintés. "Isten adja meg nektek -írja az apostol - a bölcsesség és kijelentés Lelkét, az Ő megismerésében" (Ef 1, 17).

Ezt a bölcsességet tehát nem ember, hanem Isten ajándékozza a Szentlélek megvilágosítása által.
Bölcs továbbá az, aki nemcsak megismeri, hanem féli is az Istent. Tehát nem az ismeret, hanem a lelkiismeret dönti el, hogy valaki bölcs-e. Ismerheti valaki jól a Bibliát, és Isten szemében mégis bolond. A bölcsesség az életnek egyik titka, melynek gyökerei az istenfélelembe nyúlnak és az Istennek tetsző magatartásban mutatkoznak meg.
"Kicsoda bölcs és értelmes közöttetek? Mutassa meg jámbor életével az ő cselekedeteit bölcsesség szelídségében" (Jak 3, 13).

Az a bölcs, aki beszédében és tetteiben helyesen jár el és mindig a helyes utat választja.
Sok bölcsességre van szükségünk a mindennapi életben, az emberekkel való érintkezésben, a gyermeknevelésben és földi hivatásunkban is. Akinek hiányzik még - és ki mondhatná, hogy teljesen az övé? -, az kérje Istentől. Ő bizonyosan meghallgatja.
Isten készségesen ad, szemrehányás nélkül.
Ez Istennek csodálatos jellemvonása. Osztatlanul szerető szív, nincsenek hátsó gondolatai és eltitkolt szándékai. Isten maga a készség. Teljesen odaadja magát teremtményeinek.
Az eléje tárt kéréseinket is szívügyének tekinti. -
Bennünk a bűn tönkretette ezt az egyszerű készséget, őszinteséget.
Az önző embernek, még ha jót tesz is, mindig vannak mellékgondolatai; saját hasznát és dicsőségét keresi.
Isten szemrehányás nélkül ad. Szeretete folytán semmi mást nem tart szem előtt, mint az ember javát. Nem vár mást, csak hálát.
Nem is vet szemére senkinek semmit. Nem veti szemünkre, hogy tegnap kértünk utoljára, vagy éppen egy órával ezelőtt.
Hozzá nem lehet elég sokszor jönni és inkább az bántja, ha túl ritkán jövünk.
Isten tulajdonképpeni öröme, ha adhat. Elfedezi múltunkat, amint megalázkodunk miatta és bocsánatot kérünk tőle. Isten nagylelkűen elfedezi mulasztásainkat, tévedéseinket.
Nem régi bűneinken át néz minket, hanem Jézus Krisztus ártatlanságán és igazságán keresztül.
Milyen jó is az Isten!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése